torstai 2. elokuuta 2012

Karavaanari, karavaanari... : Saariston rengastie 3.8.- 7.8.

Loma alkaa vihdoin huomenna! Onpa hienoa, kun raskas työvuosi on saatu päätökseen ja on levon ja nautiskelun aika. Lomaa minulla on tässä vaiheessa vain 3 viikkoa, mutta se riittää hienosti muutamaan pieneen reissuun.

Loman aloitamme pienellä retkellä Turun saaristoon, tänä vuonna kotimaan matkakohteeksi valitulle Saariston rengastielle. Matkalle lähdemme perjantai-iltana vanhempieni asuntoautolla. Rengastiestä olen kaivanut tietoja netistä, esim.täältä ja tuolta. Keväällä hankin opaskirjasen, jossa on asiallisesti selvitetty saariston historiaa ja nähtävyyksiä.

Olen päässyt asuntoautoreissuille vain muutaman kerran mukaan, joten auton kanssa on varmasti paljon opeteltavaa ennenkuin kaikki sujuu jouhevasti. Veljeni toi auton juuri tuohon parkkipaikalle ja saimme poikani kanssa häneltä opastuksen auton saloihin. Itse en uskalla isoa autoa ajaa, joten kuskiksi ja seurakseni reissulle lähtee ystäväni Juha.

Perjantaina tarkoituksemme on ajaa Turun moottoritietä Kaarinaan, suunnata siitä tielle 180 ja ajaa Paraisten kautta Nauvoon. Matkalle sattuu yksi lossi (kulkee usein, ei tarvetta aikataululle) ja kilometrejä tulee rymisteltäväksi reilut 200. Nauvon vierasvenesatama on kuulemma näkemisen arvoinen, Seilin saaressakin voisi olla mielenkiintoista piipahtaa ja Finbyn jatulintarhaan voisi kiivetä, jos jaksaa. Vielä täytyy kuitenkin tarkistaa opaskirjasesta, osuuko matkan varrelle muita nähtävyyksiä, joita ei kannata jättää väliin.
Ennen rengastielle kääntymistä täytyy käydä kaupassa ostamassa jääkaappiin ainakin aamu- ja iltapaloja.

Perjantain ja lauantain välisen yön viettämme  Lomanauvossa ihan sataman vieressä. Mikäli siis pääsemme alueelle sisään. Mistään en nimittäin löytänyt tietoa siitä, kuinka kauan illalla leirintäalue on uusille tulokkaille auki...


Lauantai-aamuna nousemme lossiin ja ajamme sillä Korppoon puolelle (lauttoja kulkee niin usein, että aikataulun tarkistelu ei ole tarpeen). Nauvon nähtävyyksiä voimme tietysti jättää lauantai-aamuunkin, jos saapuminen perjantai-iltana venyy kovinkin myöhäiseksi. Korppoossa ei näytä teitä olevan montaakaan ja nähtävyydetkin on laskettavissa yhden käden sormin (Rumarin näköalatorni), joten ajelemme varmasti Korppoon läpi aika nopsasti odottelemaan Houtskarin lauttaa.Tämä lauttamatka on vähän pidempi, n. 9,5 km, (aikataulu lauantaille 08:05, 09:05, 10:20, 11:25, 12:05, 12:55, 13:55, 15:10, 16:50, 18:25, 20:50, 22:20),  joten tässä kannattanee jo nousta autosta ulos maisemia ihastelemaan.

Houtskarissa nähtävää onkin jo vähän enemmän. Katsastaa kannattaa ainakin Borgbergin torni ja Hyppeis, Näsby sekä Houtskarin Saaristomuseo. Houtskarin vierasvenesatamasta löytyy myös saariston ainoa hampurilaisravintola "Grill Café Skagen". Matkaa jatketaan lauantaina Mossalaan saakka, jonne päästään Houtskarista kahden, saaresta saareen kulkevan lossiyhteyden kautta.   

Mossalassa ajattelimme viettää yön Saariston Lomakeskuksessa, joka on ihan lauttarannan vieressä. Mikäli olemme Mossalassa ennenkuin päivän viimeinen lautta lähtee (klo 16.15), voimme yöpyä Iniössä Björklunds Båtslip:issä.

Jos emme rauhallisesti ajaen ehdi Mossalaan lauantaina ennen viimeisen lautan lähtöä, jatkamme aamun  ensimmäisellä lautalla Iniön puolelle. Vaikka ensimmäistä lauttaa käytämmekin, voimme nukkua sunnuntai-aamuna rauhassa: ensimmäinen lautta nimittäin lähtee Iniöön klo 12.15.  Matka aluksella kestää tunnin verran.

Sunnuntain aikana on tarkoitus ajaa Iniöstä Kustavin kautta Uusikaupunki:in. Iniöstä kustaviin ajetaan lautalla, joka kulke sunnuntaisin 09:30, 11:00, 14:30, 15:50, 17:10, 19:15. Kustavista ylös Uuteenkaupunkiin ei olekaan perinteistä rengastietä, mutta halusimme tehdä kierroksen siellä, koska näin saamme kuvattua Isokarin majakan ja pääsemme tutustumaaa Vakkasuomen panimoon.

Sunnuntai-iltana suuntaamme Uudessakaupungissa suoraan Santtiorannan leirintäalueelle.  

Maanantai-aamuna käymme ensin tutustumassa panimoon. Siellä syömme vatsamme täyteen ja siirrymme satamaan odottamaan Isokarin majakkaristeilyn lähtöä. Risteilyn jälkeen ajamme vielä Turkuun Ruissalon Camping-alueelle viettämään retkemme viimeisen yön.


Tiistaipäivän vietämme Turussa. Minun mieleni tekisi nähdä ainakin Forum Marinum (Merimuseo, Suomen Joutsen) sekä Turun linna, mutta katsotaan, kuinka jaksamme keskittyö kierrokseen reissumme viimeisenä päivänä. Jossain vaiheessa iltapäivällä lähdemme ajamaan kotiin päin. Itselläni ei niin kiire olisi, mutta Juhalla on mahdollisuus vain muutamaan lomapäivään tässä kohdin, joten on tärkeää, että olemme tiistaina hyvissä ajoin takaisin Espoossa.

Ohjelmamme on suuntaa antava ja saattaa muuttua, jos törmäämme heti reissun alussa paikkaan, jossa haluamme viettää pidemmän ajan. Mitään ei siis ole kiveen hakattu, joten olemme avoimia kaikenlaisille reittivaihtoehdoille matkan aikana.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa lomaa, suunnitelmat kuulostavalta mahtavilta!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Norkku! Lukaisin jutun uudestaan ja huomasin, että on ilmeisestikin sanomattakin selvää, että kamera lähtee mukaan reissulle ja tarkoitus on saada paljon kesäisiä kuvia saaristomaisemista. Eilen syntyi vielä ajatus teettää joku kuvista palapeliksi :-)

    Mukavaa vikaa lomaviikkoa sinulle!

    VastaaPoista