maanantai 15. elokuuta 2011

Cairns, Low Isles - suuri valliriutta

13.8.2011 Suuri Valliriutta, Low Isles

Saimme nukkua aamulla vähän pidempään, koska bussi riuttaretkelle lähti vasta 8.10 hotellin edestä. Ennen lähtöä söimme taas runsaan aamiaisen.

Katamaraani merelle lähti Cairnsin pohjoispuolelta Port Douglasin kaupungin satamasta. Kaupunkiin ajettiin kaunista rantatietä, matkan varrella näimme kenguruita ja vallabeja aamuruokailulla pellolla. Oli nousuvesi, joten pienet aallot löivät rantaan. Meri oli ihmeen tyyni!

Katamaraanin kyyti oli mennessä melko tasaista, vaikka tuulikin sivusta. Low Islas -saarelle ei ollut kovinkaan pitkä matka, joten ei mennyt kauaakaan, kun näimme saaren jo siintävän horisontissa.


Katamaraani parkkeerasi pienen ponttoonin kylkeen, joka toimi tukiasemana päivän ajan. Osa porukasta meni sukeltamaan, osa snorklaamaan ja osa lasipohjaveneellä vedenalaista maailmaa ihmettelemään. Veli snorklasi ja me muut menimme lasipohjaveneeseen. Ja voi ihme niitä maisemia, mitä pohjan läpi näimme. Oli erilaisia koralleja, kaloja ja kilpikonnia vaikka kuinka paljon. Kalat olivat kuin kauniita akvaariokaloja ja kilpikonnat aikamoisen suuria! Koralleja oli eri värisiä ja muotoisia. Vaikka en snorklaamaan mennytkään (vesi oli kylmää... Ainakin minun mielestäni), näin vedenalaista elämää läheltä ja paljon! Ei harmittanut yhtään, etten snorklaamaan uskaltanutkaan, sainhan olla lasipohjaveneessä kaikkien muiden mummojen ja ukkien kanssa :-) .

Veneilyn jälkeen söimme katamaraanilla runsaan aterian ja rantauduimme vihdoin mekin saarelle. Laskuveden aikaan korallit tulivat esille vedestä ja kalojen piti tulla avoimelle pois korallien väleistä. Ihan rannassa oli vuokkokalapariskunta omalla vuokkokasvillaan.
Oli erikoista istua hiekkarannalla ja seurata kalojen touhuja! Hienoja kuviakin niistä sain ja lisäilen niitä tänne kunhan saan ne käsiteltyä. Tällä retkellä keskityin kuitenkin enemmän nauttimaan erilaisista meren elävistä ja kuvien ottamisen jätin tarkoituksella taka-alalle.


Kävimme meribiologin kanssa saarikierroksella ja hän kertoi saaren historiasta, ja kasveista ja koralleista, joita näimme. Kaloja hän esitteli jo menomatkalla laivassa. Saarella oli majakka, joka on tärkeä merenkululle, onhan Low Islasin majakka ensimmäinen Valliriutalla ja kertoo näinollen merellä kulkijoille riutan sijainnin.

Saarikierroksen jälkeen olikin jo aika palata alukselle kotimatkaa varten. Paluumatkalla tuuli oli vähän yltynyt ja sivusta tuullessa keinutti katamanaaria aika paljon. Kenelläkään ei kuitenkaan näyttänyt tulevan huono olo.

Paluumatka bussilla Cairnsiin kulki samaa reittiä menomatkan kanssa, joten kengurut ja vallabit tuli bongattua myös silloin. Rantaa oli vähän enemmän näkyvissä laskuveden vuoksi.

Tämä retki oli koko reissun ainut retki, jonka jälkeen kukaan meistä ei ollut yhtään väsynyt. Taisi olla koko matkan paras retkipäivä, eikä vain minun, vaan meidän kaikkien mielestä :-) Laivalla söimme runsaan lounaan, joten illalla kävimme kaupassa ja teimme hotellihuoneessa pienen iltapalan. Taas ajoissa nukkumaan, jotta jaksamme herätä huomisen sademetsäretkelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti