maanantai 10. syyskuuta 2012

Haaveista totta?

Olen nuoresta lähtien haaveillut omasta talosta, jossa olisi pieni piha ja palanen omaa rauhaa. Haaveet ovat tulleet ja menneet, elämäntilanteen mukaan. Välillä olisi ollut tarve isommallekin talolle, joka kalleutensa vuoksi oli kuitenkin pakko jättää tekemättä. Varmasti hyvä niin... vasaran alle olisi talo mennyt viimeistään siinä vaiheessa, kun poikien isä otti ja lähti.

Aika on kulunut eikä 2000-luvun alussa ole ehtinyt juurikaan haaveksia. Viime vuosien aikana vanha haave on kuitenkin alkanut nostaa päätään... ihastusta ovat herättäneet etenkin vanhat hirsitalot, joissa vanhan ajan pihapiiri.

Viime viikolla yksi tällainen tuli taas myyntiin. Suunta oli ihan oikea ja talo viehättävä. Innostuin ajatuksesta asua tuota taloa ja päätin jo vankasti käydä sitä viikonloppuna katsomassa. Esittelykin oli järjestetty. Juttelin asiasta vanhempieni kanssa ja sieltä kuului, taas kerran ja onneksi, järjen ääni: tarkista viemäröinti (uusittava, kun laki muuttuu), lämmitys (kulut 250€/kk), ikkunat (uusimatta) ja tontti 4400 neliötä, jossa osa metsää (mitenkähän sitäkin olin kuvitellut hoitavani). En ole mikään remontoijatyyppi, joten kaikki mahdollinen korjaus on tilattava ammattilaiselta. Järki käteen siis.

Toisaalta se haave omakotitalosta ei häivy mihinkään. Kun en siis uskalla vanhaa ostaa, niin kuinka olisi sitten uusi? Valmiiksi rakennettuja taloja myydään jonkin verran, mutta ne ovat yleensä aika isoja ja etenkin kalliita. Ymmärtäähän sen, että vaivoin rakennetusta talosta pitää saada omat pois ja mielellään vähän päälle!

Tontteja on kunnilla tarjolla jonkin verran. Joissain kunnissa ja kaupungeissa on oltava tarkkana hakuajan suhteen, mutta on myös kuntia, joissa tontteja on tarjolla sen verran paljon, että niitä riittää vielä meillekin, jotka emme ole tutkineet hakuaikoja suurennuslasin kanssa.

Tällainen on tilanne Tervakoskella, jossa on kesällä tullut hakuun Eväsojan alueen tontit. Muutamia tonteista on varattu ja parilla on jo rakentaminen käynnissä. Paljon on kuitenkin tontteja vapaana, joten valinnanvaraa on.

Pistin tänään sähköpostiviestiä Janakkalan kunnan yhteyshenkilölle ja sieltä vastattiinkin nopeasti. Sain lisätietoja tonteista, jotka auttavat valitsemaan sopivimman tontin juuri minun tarpeisiini. Tontin saa varattua tuhannen euron varausmaksua vastaan puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen tulee tontti joko ostaa tai vuokrata. Ostohinta on 18-22t€ ja vuokra 7% ostohinnasta / vuosi.

Tontti yksin ei riitä, vaan sinne on rakennettava (rakennutettava) talo, jossa asua. Aikaisemmin, kun olen uudesta talosta innostunut, olen aina selvittänyt neljän huoneen taloa. Vanhempi poikani ilmoitti, ettei aio muuttaa pois Espoosta, joten riittää, kun talossa on kaksi makuuhuonetta.

Olen jo aikaisemminkin tutustunut talotehtaiden valikoimaan. Vaihtoehtoja on runsaasti, jotkut kalliimpia ja jotkut halvempia. Viime viikonlopun vietin netin ääressä rakennusblogeja lueskellen. Sieltä sainkin runsaasti arvokasta tietoa talotoimittajista. Vaihtoehtoinani on tähän asti olleet Helmitalot, Älvsbytalo sekä Kastelli. Nyt alkaa tuntua siltä, että Kastelli vie voiton, joten varasin ajan Kastellin Espoon myyjälle ensi viikon keskiviikoksi.

Ehdolla minulla on kaksi talomallia: Karelian 67 sekä Economin 80:nen.  Suosikkini näistä on Karelia, mutta sitä ei saa muuttovalmiina toimituksena. Economin saa, joten saattaa olla, että tällainen pikkuseikka kääntää pelin Economin puolelle. Tontin valinta riippuu siitä, kumpaan taloon päädyn. Economi rakennetaan tontille, jolle saa rakentaa yksitasoisia taloja ja Kareliaa varten tarvitsen tontin, jolle voi rakentaa kaksitasoisen talon. Tontille voi talon lisäksi rakentaa autotallin sekä talousrakennuksen. Autotalli varastoineen tulee varmasti tilattua samalla kerralla talon kanssa, mutta mahdollinen talousrakennus tehdään vasta myöhemmin. Rakennuslupa haetaan aluksi vain talolle ja autotallille, vaikka halvemmaksi tulisi hakea luvat kaikille samalla kerralla. En kuitenkaan ole yhtään vakuuttunut siitä, että tarvitsen talousrakennusta, joten jätän sen tässä vaiheessa huomioimatta.

Kuitenkin ennen suurten päätösten tekoa täytyy vielä selvittää, onnistuuhan työnteko Riihimäen konttorista. Myös etätyön mahdollisuus on käytettävissä. Ison firman etuja :-)

Mikäli kaikki sujuu niinkuin tänään kuvittelen ja haaveilen, jatkan rakennusprojektistani kirjoittelua täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti