tiistai 17. heinäkuuta 2012

Etätöihin Italiaan?

Voikohan tämä olla totta: Lento lähtee eräänä maaliskuisena päivänä kohti Italiaa ja matkalaukussa onkin työvälineet. Kannettava tietokone, webbikamera, kuulokkeet, ehkä kynäkin... siis kaikkea, mitä töiden tekemiseen tarvitaan. Tulevasta asuinpaikasta on tarkistettu, että etäyhteydet toimivat eikä ongelmia nettiyhteyksien saralla tule.

10 vuotta sitten ei tällaista ajatusta osannut ajatellakaan. Ettäkö työtä tehtäisiin jossain muualla kuin omassa työpisteessä työnantajan järjestämässä paikassa. Maailma kuitenkin muuttuu ja mahdollisuudet kasvavat. Tänä päivänä työnantaja kannustaa työntekijöitään tekemän etätöitä ja toivookin, että ajaisimme työpaikalle vain silloin, kun se työn tekemisen kannalta on välttämätöntä. Työtilatkin muunnetaan tukemaan erilaisia työtehtäviä ja vain aika näyttää, kuinka työyhteisöt näihin muutoksiin sopeutuvat.

Työkavereiden kanssa mietimme työn muuttumista ja totesimme, että lienee sama, missä etätyötämme teemme, kunhan työt tulevat tehdyiksi ajallaan. Kuinka voisimme siis hyödyntää tämän mahdollisuuden?

Tiimimme on jo muutaman vuoden tehnyt töitä eri paikkakunnilla suomessa. Osa tiimiläisistä on Helsingissä, osa Tampereella ja yksi tekee töitä Lahdesta käsin. Projekteihin osallistuu tekijöitä myös Joensuusta, Oulusta ja Kuopiosta. Yhteyksiä pidämme puhelimen, sähköpostin, skypen ja muiden sähköisten työvälineiden kanssa. Yksi tiimiläisemme on jo muutaman vuoden tehnyt töitä Kaliforniasta. Aikaero hankaloittaa kiireaikana jossain määrin työn tekemistä eivätkä tietoliikenneyhteydet aina toimi toivotulla tavalla, mutta näistäkin haasteista olemme selvinneet hyvällä tahdolla ja ymmärtämyksellä. 

Näillä eväin lähdimme miettimään, missä voisimme toteuttaa työnteon ja uuteen maailmankolkkaan tutustumista mahdollisimman jouhevasti. Italia tuntui viehättävän kaikkia, jotka mukaan olivat lähdössä niinpä päätimme alkaa kartoittaa mahdollisuuksia vähän tarkemmin.

Kokoonnuimme eräänä iltana saman pöydän ääreen tunnustelemaan löytyykö yhteistä säveltä paikan ja toiveiden suhteen. Ensin tuntui, että mikä hyvänsä paikka olisi parempi kuin kylmä maaliskuu pimeässä suomessa, mutta kun aikamme kaivelimme toiveitamme päädyimme seuraaviin "vaatimuksiin":
  • luonnollisesti ensimmäinen vaatimus on hyvin toimiva nettiyhteys
  • paikan lähellä on hyvä olla isompi kaupunki, jossa halukkaat voisivat vapaapäivinä kiertää vähän kauppoja ja tutustua kaupungin rientoihin.
  • maaseudun rauhaa voisi tuntua hyvältä paikasta toiseen juoksemisen jälkeen
  • järvi / merimaisema kiehtoi muutamaa ja
  •  vuorimaisema toisia
Muitakin toiveita saattoi olla, mutta nämä tuntuivat nousevan päällimmäiseksi.

Yhteistä iltaamme lopetellessa yksi matkalaisista ehdotti, että eihän koko kuukautta tarvitse viettää yhdessä paikassa, joten voisimme paikkaa vaihtaen tyydyttää useampia toiveita yhdellä matkalla.

Päätimme palata koteihimme ja selata netistä Italian lomakiinteistöjen vuokratalo/huoneistotarjontaa ja päästä näin lähemmäs jokaisen matkalaisen toiveita.

Yhdessä vietetystä illasta on nyt viikko. Tänään suunnitelmamme nytkähti ison askeleen eteenpäin, kun päätimme kysyä ihan virallisesti esimiehen mielipidettä asiasta.  Mikäli saisimme luvan etätyön tekemiselle kevään aikana kuukauden ajan Italiassa, jatkaisimme suunnitelmien hiomista tarkemmiksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että jaamme kuukauden kolmeen eri kohteeseen. Ensimmäiset kaksi viikkoa vietämme Venetsiassa Lidon saarella. Kolmas viikko kuluu Veronassa ja viimeinen viikko Gardajärven rannalla Tignalen kylässä. Aamulla suunnitelma oli vielä vähän erilainen ja elää varmasti vielä vähän ajan myötä, mutta pääpiirteittäin tiedämme, minkälaiseen matkaan olisimme tyytyväisiä.

Maaliskuu ei ole Italiassa vielä lämmintä aikaa, mutta voittaa varmasti mennen tullen maaliskuun vieton suomessa! Myös hinnat ovat sesonkiaikaa halvemmat, joten matka ei haukkaa kovin isoa siivua seuraavan kesän lomakassasta.

Luonnollisesti ennen lähtöä on paljon selvitettävää, mutta jotenkin uskomme, että haasteet on tehty voitettaviksi emmekä usko, että vastaamme tulee ylitsepääsemättömiä ongelmia :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti