lauantai 21. tammikuuta 2012

Rooma, 17.1.2012

Herätyskello hätyytti aamulla klo 7.00. Ei muuta kun suihkun kautta aamiaishuoneeseen. Huone on pieni tila, josta löytyi kahvinkeittäjä ja kokoelma erilaisia aamiaistarvikkeita. Vaikka valikoima oli suht pieni, oli se kuitenkin ihan riittävä. Kahvi, mehut, leivät, croisantit ja jogurtit syötyämme suuntasimme kohti Sant Angelon museota.

Meille oli kehuttu, että Sant Angelon katolta oli hienot näkymät sekä Vatikaaniin että Rooman vanhaan keskustaan. Tutustuimme ensin rakennuksen ulkopuolisiin osiin (lähinnä siksi, että emme löytäneet auki olevaa ovea, josta olisi päässyt sisään :-) ). Kiipesimme portaita erilaisille tasanteille ja kurkimme aukoista ulkopuolelle. Jonkinlainen paraati oli alkamassa, koska iso joukko hevosia ratsastajineen asettui Sant Angelon ulkopuolelle. Vihdoin avasivat myös ovet ja pääsimme museoon sisään. Museoksi paikka oli (Rooman mittakaavassa) suht vaatimaton, mutta rakennus ympäristöineen ja maisemineen oli näkemisen arvoinen.

Vatikaanin opastettu kierros alkoi klo 13, joten sitä ennen piti käydä vähän lepuuttamassa jalkoja trattoriassa. Lasagne ja canneole pitivät nälän kurissa kierroksen ajan. Paikan gelatoannos oli hyvää ja sitä oli riittävästi!

Kierros alkoi Vatikaanin museosta. Nähtävää siellä riitti uskomattoman paljon. Heti alussa huomasimme, että oli mainio valinta ottaa kierros opastuksella ja oppaaksi virallinen Vatikaanin opas! Opas puhui selkeää, helppoa englantia, kertoi tilojen ja maalausten tekijöitä ja ajatusta. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka esim. Michelangelon maalaamat freskot Sikstuksen kappelin katossa tulkittiin nykyajan Vatikaanissa. Kaikilla kierrokseen osallistujilla oli myös korvanappi, josta opastus kuului selkeästi myös vähän kauempaa. Saimme siis kiertää kussakin huoneessa vapaasti ja silti kuulimme, mitä opas halusi meille kertoa.

Kurkkasimme ensin pikaisesti Vatikaanin puistoon ja jatkoimme siitä sisään museoon. Museorakennus oli pitkä ja täynnä veistoksia ja maalauksia. Täynnä tarkoittaa tosiaankin täynnä kattoa ja lattiaa myöten! Museossa sai iloksemme myös valokuvata, joten kuvia tulikin kiitettävä määrä (ainakin yhteen laskettuna)!

Viimeisenä kohteena ennen Pietarin kirkkoa oli Sikstuksen kappeli. Olin katsellut kuvia kappelista aikaisemmin ja kuvat vastasivat todellisuutta oikein hyvin. Kappeli oli kaunis, ei ehkä ihan niin pieni kuin oli annettu ymmärtää (olihan se Paavin yksityinen kappeli). Maalaukset olivat taitavasti tehty ja tunnelma oli rauhallinen.

Sikstuksen kappelin jälkeen oli vielä Pietarin kirkon vuoro. Kirkko on todella iso ja kaunista oli sielläkin. Kaikesta näkee, että katolinen kirkko haluaa pitää hyvää huolta omaisuudestaan.

Vatikaanin jälkeen lepäsimme hetken hotellilla. Iltapalan soimme viereisen korttelin trattoriassa. Opimme näköjään valitsemaan paikan aina vain paremmin. Hinnan aletessa laatu senkun paranee :-)

Huomenna onkin sitten Tiberin itäpuolisen Rooman vuoro, joten pitääpä minunkin käydä nukkumaan.

***
Päivän aikana räpsittyjä kuvia voi katsoa täältä

1 kommentti: