keskiviikko 23. lokakuuta 2013

25.08.2013 Islanti - Snaefellsnes

Kukko on herännyt. Kurkkaan kelloa, se on 6.30. On aamu.
Auton ikkunat ovat märät, mutta näen edessä siintävän mäen ääriviivat. Onko sumu hälvennyt? Sadekaan ei piiskaa auton kattoa. Olisipa mukavaa, jos keli olisi parempi, olemmehan menossa katsomaan kultaista kolmiota tänään. Lämpötila yhdeksän maissa 6,5 astetta.

Matkasuunnitelmammehan ei ollut kiveen hakattu, joten muutimme sitä heti aamulla. Lähdemmekin kohti Islannin toista sormea Snaefellsnesia. Matkalla katsastamme Islannin korkeimman putouksen.

klo 20.00
Kuinka kirjoittaa tällaisesta päivästä? Mistä löytää sanat kertomaan siitä, mitä olemme tänään kokeneet.

Aamun valjettua lähdin katsastamaan, millaiseen paikkaan olimme illan hämärtyessä automme parkkeeraneet. Tie 36 kulkee vuorten välissä, joten tien molemmilla puolin nousivat vihreät mäet. Lähdin kulkemaan pikku tietä ja löysin sen, mitä olen koko kesän koittanut kotona metsästää: kasvit täynnä pisaroita! Muutama kuva laajakulmaobjektiivilla ja loput makrolla:

olisin voinut kuvailla kesän aikana jotain ihan muuta... :-)
Ilma oli sumuinen ja hetken kuvattuani alkoikin taas tihuuttaa vettä. 


Yöpaikkamme mäeltä katsottuna
Aamiaisella vaihtuneen matkasuunnitelman vuoksi lähdimme ajamaan takaisin 1. tielle suuntana pohjoinen ja Islannin korkein vesiputous Glymur. Ajoimme kauniissa maisemissa vuonon reunaa jääden hetkeksi ihastelemaan lohijoen tyrskyjä. 

Laxa I Kjos

Vuonon pojukassa käännyimme Glymur-viitan osoittamaan suuntaan. Vähän kyllä ihmettelimme, kun netistä ei löytynyt juurikaan kuvia tästä ihmeestä, ja perille päästyämme asia selvisikin: kohta, johon tie päättyy on 10 km:n päässä putouksesta ja tuo matka oli tarkoitus vaeltaa. Vesisateessa päätimme jättää tällaisen riemun väliin. Varmasti näkisimme vesiputouksia tällä matkalla ilman 10 km:n sateessa ja liukkaassa patikointiakin. 
Totesimme, ettei tiekarhu ollut poikennut tällä tiellä viime vuosina. Pikkuveli oli sitä mieltä, että tien kunnon lisäksi Islantilaiset voisivat panostaa säähänkin vähän enemmän. Putouksille ajaessamme totesimme, että lampaisiin he olivat panostaneet. Vastaan tuli nimittäin 3 lammasta, jotka olivat muuten ihan valkoisia, mutta niillä oli mustat naamat. Olivat jokseenkin hauskan näköisiä :-) 

Jääkaapin ja vatsamme täytimme Borgarnesin pienessä kylässä. Bonus on kuulemma Islannin halvimpia kauppoja ja Bonuksen porsas näkyykin melkein jokaisessa vähän isommassa kylässä. Syömässä kävimme Trip Advisorin suosituksesta Eddu Veroldissa. Pikkuveljen hampurilainen oli kuulemma ihan hyvää, meidän muiden päivän kalana syöty turska ei maistunut juuri miltään. Vatsansa sillä kuitenkin täyteen sai, joten pääsimme jatkamaan matkaa kohti Snaefellsnesiä.

Snaefellsnesin kerrotaan olevan Islannin henkisten voimien keskittymä. Menninkäisiä ja trolleja vilisee joka puolella. Jotenkin on helppo uskoa tarinoita, kun katselee maisemia niemen kärjessä. Laavavirtauksia, kivenlohkareita, kuumaisemaa, tulivuoria, ikijäätä. Islantilaiset ovat ymmärtäneet suojella niemen kärjen luonnonsuojelualueeksi, jolla yöpyminen ei ole sallittua. Päivän kruunasi sateen loppuminen ja auringon ilmestyminen lämmittämään jäseniä. Auringon valossa värit pääsivät hyvin esille ja maisema oli todella hämmästyttävä. Sumun tilalle on tullut tuuli, joka ottaa napakasti autoon kiinni. Kaiken kaikkiaan parempi kuitenkin näin.

Yöpuulle asetumme tien 54 varteen. Meren vellonta kuuluu ulkoa ja ikkunasta näkyy vihreä vuoren seinämä vesiputouksineen. Ei hullumpi paikka viettää yötä.


Reitti kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti