Venetsia

"Kun viiden tunnin hämärää kahden pimeyden välissä kutsutaan päiväksi"... on aika lähteä kohti etelää! Tänä talvena suuntana on Venetsia.

Tälle sivulle on tarkoitus kerätä faktatietoa Venetsiasta matkasuunnitelmien tueksi. Matkalle lähdetään kevättalvella 2013, joten suunnitelmien toteutumiseen on noin puoli vuotta. Matkavarausta ei ole vielä tehty, asunto on hakusessa ja ajankohtaakin vielä vähän viilataan hinta/varustetaso huomioonottaen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että mukaan lähtee 5 henkeä, joten hakusessa on asunto, jossa 3 makuuhuonetta ja järkevät yhteiset tilat.

Matkan ajankohta on tarkentunut 9.3.-16.3.13.

En kerää tänne historiatietoa kaupungista enkä nähtävyyksistä, koska sitä on netti jo pullollaan. Koitan kerätä tämänhetkistä tietoa seuraavista asioista
- asunnon hankinta viikoksi, kun hotellit / hostellit on poissuljettuja (5 henkilöä=ainakin 2 hotellihuonetta = kallista)
- kuinka autottomassa kaupungissa liikutaan ja mitä se maksaa. ACTV:n sivut
- lähisaarista ja pääsystä niille (Lido, Murano, Burano jne...)
- mielenkiintoisista nähtävyyksistä - HelloVenezia-sivustot
- jne sen mukaan, kun asioita tulee mieleen niinkuin esimerkiksi kuun asento matkan aikana :-)


Aluksi tieto ei varmastikaan ole jäsentynyttä van lähinnä muistiinpanotyyppistä, mutta jäsentyy matka-ajankohdan lähestyessä.

Asunto
Asuntoa on nyt etsitty erilaisten palveluntarjoajien sivuilta.
Hakukriteereinä olemme pitäneet kolmea makuuhuonetta, hintaa alle 1200 € ja internet-yhteyttä. Kaksi kylpyhuonetta on plussaa kuten myös hyvä sijainti lähellä nähtävyyksiä.
Hintaa laskiessa täytyy muistaa ottaa huomioon, kuuluuko ilmoitettuun viikkohintaan lämmitys, sähkö, loppusiivous jne...

Interhomen sivuilla valikoima on olematon.
Homeaway:n tarjonta on jo parempi. Huoneistoja löytyy ympäri Venetsiaa, joten valinnanvaraakin on. 
Flipkey:lläkiin tarjontaa on ja sieltä pääsee myös lukemaan vuokralaisten palautetta huoneistosta / omisajasta.
Nyt on varattuna huoneisto San Marcon kaupunginosasta. Koitin kartasta selvittää siltojen määrää vaporettopysäkiltä huoneistoon ja pääsin laskuissani yhteen. Meidän ei siis tarvitse kantaa laukkujamme kuin yhden sillan yli tullessamme / lähtiessämme, joten voimme hyvin ottaa mukaan matkalaukut eikä tarvitse koittaa selvitä niillä tavaroilla, joita saa reppuun mahtumaan :-)

Liikkuminen
Vaporetto on varmasti Venetsiassa se kaikista käyttökelpoisin väline liikkumiseen kävelyn rinnalla. Tarjolla on Tourist Travel card -lippu, joka oikeuttaa käyttämään Vaporettoja (mutamaa linjaa lukuunottamatta) niin pitkään mille ajalle lipun hankkii.  Vaihtoehtoja on paljon, meille varmasti paras on tuo 7 pvm:n lippu, joka kustantaa 50€.
Vaporettolinjoista on piirretty kartta.
Liikkumista haittaa Venetsiassa aina silloin tällöin Acqua Alta, joka nostattaa veden Venetsian kaduille. Lähipäivien ennustetta voi käydä kurkkaamassa täällä 

Lähisaaret
Lido
Murano
Burano ja Torcello
San Michele

Nähtävyydet

Mitä turistin kannattaa Venetsiassa tehdä?
päänähtävyydet  
ja kuinka tämä kaikki kannattaa maksaa

****
Päiväohjelman suunnittelu  
La 9.3. lento laskeutuu klo 11.50 Marco Polon kentälle.
Su 10.3. San Marco
Ma 11.3. Murano ja Cannaregio-länsi 
Ti 12.3. Castello ja Cannaregio-itä
Ke 13.3. Dorsoduro ja San Georgio Maggiore
To 14.3. San Polo, shoppailu
Pe 15.3. San Michele, Burano  ja Torcello
La 16.3. lento lähtee Marco Polosta klo 6:35.

****
La 9.3. lento laskeutuu klo 11.50 Marco Polon kentälle.
Kentältä pääsee Venetsiaan joko bussilla (linja 5) tai vaporetolla.Marco Pololta pääsemme siis helposti Venetsiaan, onhan lennon saapumisaika mukavasti keskellä päivää. Itseäni kiinnostaisi aloittaa veneily jo lentokentältä. Vaporetolla pääsisimme puolen tunnin välein hienosti S. Angelon pysäkille, josta matkaa huoneistoomme on vain muutama sata metriä. Matka vaporetolla kestää aika tarkalleen tunnin.  

Mikäli päädymme bussikyytiin, on matka-aika vain 20 minuuttia Venetsian puolelle ja busseja kulkee 15 minuutin välein. Bussi ei kuitenkaan kuljeta meitä S. Angeloon vaan rautatieasemalle, josta matkaa jatketaan vaporetolla tai kävellen. Eli Vaporetolla, kun otamme huomioon, että matkalaukun kanssa ei siltoja ole varmastikaan helppo ylittää.

Jos kaikki menee niinkuin on suunniteltu, olemme huoneistossamme Vanetsiaa varten valmiina kolmen maissa. Olemme kuitenkin varmasti sen verran väsyneitä matkustamisesta, ettei ensimmäiseen iltaan kannata kovin ihmeellistä ohjelmaa suunnitella. Käydään syömässä ja etsitään kauppa, josta saadaan aamupalatarpeita huoneistoon. 

Su 10.3. San Marco
Kartassa ympyrä kuvaa asuntomme sijaintia. Sunnuntaina keskitymme kotiseudun nähtävyyksiin. San Marcon torilla on Venetsian kuuluisimmat nähtävyydet


Ma 11.3. San Michele, Murano ja Cannaregio-länsi

Maailmankuulu muranon lasi puhalletaan Muranon saarella. Käymme siis tutustumassa lasinpuhallukseen ja katsomassa, löytyisikö saarelta meille jotain matkamuistoa. 

Matkalla Muranoon voivat halukkaat käydä katsomassa, minkälaiselle hautausmaalle Venetsian asukkaat haudataan.

Cannaregiossa voimme tutustua juutalaiskortteliin, ghettoon. Myös Madonna del Orto sijaitsee siellä.


Ti 12.3. Castello ja Cannaregio-itä

Tämä puoli Venetsiasta näytti ensisilmäykseltä sellaiselta, jossa ei välttämättä ole paljoakaan erikoista katsottavaa. Haluamme kuitenkin tutustua saareen kokonaisuutena, joten myös Castello pitänee tarkistaa.


Ke 13.3. Dorsoduro ja San Georgio Maggiore

San Georgio Maggiore:ssa on toinenVenetsian näköalapaikoista, joten käymme kurkkaamassa, miltä saari näyttää "ulkoa" päin katsottuna.

Dorsodurossa on Venetsian kirjasto, jossa ainakin osa meistä halunnee käydä.


To 14.3. San Polo, shoppailu

San Polo tuntuu alueelta, johon voisi käyttää koko viikon. Paljon pieniä kujia, joihin eksyä, pikkuisia kauppoja, vanhoja taloja (niinkuin tietysti joka puolella saarta). Aikamme Venetsiassa alkaa olla lopuillaan, joten viimeiset shoppailut kannattanee tehdä tänään.  Saavumme alueelle Rialton sillan kautta, joten shoppailun voi aloittaa heti alueelle saavuttaessa.


Pe 15.3. Burano  ja Torcello

Itseäni kiinnostaa Burano pitsin vuoksi, mutta lisäksi saamme ihastella värikästä rantaviivaa.

Buranoon kulkee vaporetto numero 12, joka lähtee Fondamente Noven pysäkiltä minuutein 10 ja 40. Matka kestää 42 minuuttia, ja vaporetot lähtevät takaisin Venetsian suuntaan minuutein 26 ja 56.


La 16.3. lento lähtee Marco Polosta klo 6:35. Kentällä tulee siis olla 4:30. Vaporetto aloittaa liikenteen lentokentälle vasta kuuden jälkeen, joten sitä emme lähdön aikaan voi käyttää. Ensimmäinen bussikin on perillä vasta viiden maissa, joten taitaa olla taksikeikka. Pitää vain päättää, vedetäänkö laukut rautatieasemalle ja mennään tietä pitkin vai maksetaanko vähän enemmän vesitaksista, joka tulisi hakemaan S. Angelosta...

Nähtävyyksien lisäksi toivon matkalta joitain aurinkoisia päiviä, ehkä jonkun sumuisen illan, viihtyisiä ravintoloita maukkaine ruokineen, maistuvaa gelatoa, gondooliajelua, italian kieltä... kaikkea tätä mainiossa matkaseurassa :-)

2 kommenttia:

  1. Kai matkaevääksi tulee Hannu Raittilan Canal Grande?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vinkistä, kannattaa varmasti lukea jo ennen reissua!

      Poista