lauantai 26. tammikuuta 2013

Nypläystä - valmiita töitä

Kuten jo aikaisemmin kerroin, ei nypläys ole mitään hätäisen naisen hommaa. Valmista syntyy hitaasti, tai sitten työn jäljestä näkyy hätiköinti.

Nypläyksessä puhutaan lyönneistä. Peruslyöntejä on kolme: kokolyönti, puolilyönti ja liinalyönti. Kun oppii kokolyönnin, osaa automaattisesti myös puoli- ja liinalyönnit.

Nypläystä varten tarvitaan nypläystyyny, nypylät, nuppineuloja ja lankaa. Nypläysmallia sanotaan mynsteriksi. Mynsteri näyttää esim. tältä:

Meidän ope piirtää myös tarkemman ohjeen, josta näkee, kuinka langat oikeasti nyplätessä menevät:

Ensi alkuun kuvaa on vaikea tulkita, mutta se hetki, kun huomaa tajuavansa jotain kuvasta on ikimuistoinen :-)

Syksyllä aloitimme työväenopiston kurssilla kuuden parin utilla.


Tästä näkee tietysti vielä selvästi, ettei nypläys ole "ihan" hanskassa. Puolustukseksi sanottakoon, että tämä on ensimmäinen työni ja se saa mielestäni näkyäkin työn jäljestä. Nypläämisen viehätys vähenisi huomattavasti, jos se olisi yksinkertaista ja helppoa.

Kuuden parin utin jälkeen teimme Jyrknipun:

Jyrknippu on neliön muotoinen ja siinä harjoittelimme kokolyönnin lisäksi työn päättelyä. Tarpeeksi pientä virkkuukoukkua ei kaupasta löydykään niin helposti, joten pitää katsoa Venetsian Buranossa, josko sieltä saisi. Keväällä järjestetään viimeistelykurssi, jolloin päättelen langat ja kiinnitän pitsin kankaaseen.

Tällä hetkellä teen Spindelnattoa:


Mielestäni työn jälki alkaa näyttää jo ihan siistiltä, kunhan vain malttaa nyplätä rauhassa ja kiristää langat kunnolla. Spindelnatossa harjoitellaan hämähäkin tekoa, joka ei olekaan ihan helppoa. On aika hankalaa saada hämähäkki tasaiseksi joka puolelta:


Harjoittelemalla hämähäkeistäkin tulee ehkä joskus tasaisia ja kivan näköisiä :-)

2 kommenttia:

 1. Aivan uskomatonta! Olen aina pitänyt nypläystä tosi taitajien hommana ja sitä se näyttää edelleen olevan. Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maya! Sinä olet selvästikin ollut paremmin selvillä nypläyksen saloista kuin minä. Itse nimittäin ajattelin vielä viime kesänä, että eihän tuo näytä miltään rakettitieteeltä (tyypillinen matemaatikon lähestymistapa...).

   Nyt ymmärrän, että kyse ei todellakaan ole tieteestä vaan taiteesta :-) Työn tekemiseen tarvitaan visio lopputuloksesta ja halu päästä siihen.

   En ole mikään liinaihminen, joten jatkan nypläystä varmasti eteenpäin enemmän värikkäillä langoilla erilaisten kuvien nypläämiseen. Yksi ajatus on yhdistää valokuvaus ja nypläys, tehdä jonkinlaista kollaasia valokuvista ja nypläyksistä. Mutta aika näyttää, mihin suuntaan harrastus tästä etenee.

   Poista