torstai 17. toukokuuta 2012

Luovutettu Karjala - matkareitti kartalla

Vanhempani kävivät luonani Helatorstain kirkkokahveilla (eivät kuitenkaan saaneet kahvia...) ja äitini sivisti minua kertomalla netistä löytyvän sivuston, jossa näkyvät luovutetun karjalan kartat ja paikkojen nimet niinkuin ne olivat luovutettaessa.

Olen odottanut kesäkuun alun Karjalanmatkaa innolla, mutta minua on vähän häirinnyt se, että en ole pystynyt katsomaan matkareittiä kartasta ja olen ollut vähän ulkona siitä, mihin sitä oikeastaan ollaan lähdössä. Googlen kartassa on paikkakunnat venäjänkielisinä ja matkaohjelmassa vanhat suomenkieliset paikat... pattitilanne!

Tänään on tämä epämiellyttävä tilanne saatu korjattua :-) ja olen pystynyt piirtämään karttaan suurinpiirtein -reitin neljän päivän matkastamme:

Karjalan matkan reitti
Rajan ylitämme Imatralta ja jatkamme siitä Antrean kautta Viipuriin.
Ensimmäisen yön vietämme Viipurissa.
Toisena päivänä lähdemme ajamaan Muolaan, Valkjärven, Rautun ja Pyhäjärven kautta Käkissalmeen, jossa vietämme toisen yömme.
Kolmantena päivänä ajamme Käkisalmesta Laatokan rantaa ylös Sortavalaan, Harluun ja Impivaaraan. Yön vietämme Sortavalassa.
Viimeisenä aamuna käymme Valamossa katsastamassa luostarin. Koti-suomeen ajamme Ruskealan kautta.

Omalta kannaltamme matkan tärkein paikka on Harlun Hämekoski. Siellä on äitini lapsuudenkoti. Kotitaloa ei enää ole, mutta lapsuuden maisemat sieltä vielä löytyvät. Äitini ehti käydä Hämekoskella kertaalleen silloin, kun kotitalokin oli vielä tallessa, mutta toisella matkakerralla taloa ei enää ollut ja tienoolla osattiin kertoa sen palaneen.

Harlu. Mustalla rengastetulla alueella on äitini kotitila
Matkasuunnitelmassa bussimme kulkee Harlun Läskelään, mutta siitä se jatkaa Impilahden puolelle. Bussilla emme Hämekoskelle pääse, koska matkalle osuu silta, josta pääsee juuri ja juuri henkilöautolla yli. Bussilla sinne ei ole mitään asiaa.
Tällaista reissua emme kuitenkaan tee vain päästäksemme 10 km:n päähän määränpäästä. Otamme siis varmasti Läskelästä taksin ja ajamme Hämekoskelle sillä aikaa, kun muu porukka käy Impilahdessa. Vietämme aikaa Hämekoskella ihan rauhassa ja palaamme joko bussin tai taksin kyydissä Sortavalaan illalla.

Muutama viikko pitää jaksaa vielä odottaa, sitten pääsemme matkaan :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti